Startpagina   Acupunctuur   Dry needling   Shockwave therapie   Lasertherapie      Orthomoleculair   Stoppen met roken   Rijbewijskeuring   Biografie   Artikelen     

 

S. van der Veen, arts.

Praktijk voor acupunctuur en orthomoleculaire geneeskunde.

 

Tevens Triggerpoint therapie bij (myofasciale) pijnklachten in de vorm van: Dry needling / Wet needling, Triggerpoint Shockwave Therapie en Lasertherapie.

        

Nieuwsbrieven.

Beginpagina.

 

Nieuwsbrieven.

 

 















 

Nieuwsbrief. 

S. van der Veen, arts.

Gravenmaat 17.

9302 GA Roden.

Tel: (050) 501 46 66

Fax: (050) 501 8 29

Email: drsvanderveen@home.nl

Website: www.drsvanderveen.nl

 

Prostaatvergroting.

 

De prostaat is een klier die vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot of kastanje en maakt onderdeel uit van het mannelijk voortplantingssysteem.

Functie prostaat:

De functie van de prostaat is het vervoer van zaadcellen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen in het prostaatvocht naar buiten. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven op de reis naar buiten en in de vagina. De functie van de prostaat ligt voornamelijk in de vruchtbaarheid en niet in de seksualiteit.

De prostaat heeft de eigenschap dat hij vanaf de puberteit gaat groeien. Deze groei van de prostaat wordt geregeld door hormonen. Hormonen regelen ook de vorming van prostaatvocht en de zaadcelproductie.

Meestal gaat de groei van de prostaat rond het 50ste levensjaar problemen opleveren.

Prostaatvergroting:

De arts noemt de goedaardige vergroting van de prostaat meestal BPH: benigne prostaathyperplasie. Hier krijgt bijna iedere man ooit mee te maken, maar niet iedereen heeft er last van. Zeker 30% van alle mannen heeft een zodanige vergroting dat hij er last van krijgt.

Het is een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort. Omdat de prostaat om de plasbuis heen ligt, is de kans groot dat de prostaat de plasbuis dicht duwt als hij alsmaar blijft groeien. Het wordt dan moeilijk om de urine, die uit de blaas komt, door de plasbuis te persen. U merkt dus vanzelf of u er last van heeft. De urinestraal wordt minder krachtig en het duurt soms even voordat de plas eruit komt. En als het er dan uitkomt, dan duurt het lang voordat u uitgeplast bent, want het is maar een dun straaltje of het gaat zelfs druppelsgewijs. 

En als u net geweest bent dan moet u soms binnen het uur alweer. Heel vervelend als u bijvoorbeeld in de auto zit of als men om een andere reden niet meteen een toilet kan vinden. De blaasspier moet nu harder werken om alle urine eruit te persen. Soms lukt dat niet door de grote weerstand van die vergrote prostaat en dan blijft er urine in de blaas achter (dat noemt men een residu). Zonder behandeling kan hierdoor later een blaasontsteking ontstaan en men kan zelfs problemen met de nieren krijgen.

Vaststelling van de goedaardige prostaatvergroting: 

-         Rectaal toucher

 

Dit onderzoek geeft een eerste indruk over de grootte van de prostaat en informatie over een al dan niet goedaardige of kwaadaardige vergroting. Meestal betreft het een goedaardige vergroting van de prostaat. 

-         Uroflowmetrie

U zult gevraagd worden om, met een volle blaas en aandrang, te plassen in een speciale bak zodat een indruk verkregen wordt over de urinestraalkracht.           

-         Bloedonderzoek

Het belangrijkste bloedonderzoek is de bepaling van het PSA; dit is de afkorting van Prostaat Specifiek Antigeen, een eiwit dat door de prostaat wordt afgescheiden. De normaalwaarde van deze bepaling ligt tussen 0 en 4 ng/ml.  

-         Echografie via de anus (transrectale echografie).

Transrectale echografie is een onderzoek waarbij een buisje (een soort 'dikke thermometer' genaamd echoprobe) in de anus wordt ingebracht. In de top van dit buisje bevinden zich, onzichtbaar, enkele kristallen waar een zwak stroompje door wordt geleid zodat deze kristallen in trilling raken en vervolgens geluidsgolven uitzenden. Deze geluidsgolven dringen in de prostaat en omgeving door en worden vervolgens teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden weer opgevangen en na computerbewerking omgevormd tot een beeld dat op een monitor zichtbaar wordt.

-         Prostaatpunctie/Biopt nemen

Een punctie van de prostaat is niets anders dan een prik met een holle naald in de prostaat om weefsel uit de prostaat voor nader onderzoek te verkrijgen.

Behandeling: 

Homeopathie/Phytotherapie: 

·        Serenoa repens (sabal serrulata):

Serenoa repens, ook wel dwergpalm of zaagpalm (saw palmetto) genoemd, komt voor in het zuiden van de Verenigde Staten, het zuiden van Europa en het noorden van Afrika. Florida is de grootste leverancier van Serenoa-extracten. De palm kan 3 tot 4 meter hoog worden en behoord tot de familie der Palmaceae. De vruchten zijn aanvankelijk geel, in de herfst verkrijgen ze tijdens het rijpen een blauwpaarse kleur. Verschillende onderzoeken tonen de veiligheid en effectiviteit van Saw Palmetto bij prostaatvergroting aan. 

·        Pompoenpitten poeder:

Pompoenpitten worden in Duitsland al lange tijd gebruikt bij de behandeling van BPH en krijgen de laatste tijd steeds meer erkenning in andere Europese landen. Zo werd in een onderzoek curbicine (pompoenpit extract) vergeleken met een placebo bij de behandeling van BPH. In de behandelde groep werd een duidelijke verbetering aangetoond bij het volume van de urinevloed, de urine residuen en de frequentie van onwillekeurige urinelozingen.

 

Orthomoleculaire geneeskunde: 

·        Zink:

Wetenschappelijke studies tonen aan dat inname van zink de prostaat verkleint en veel verlichting van symptomen geeft bij mensen met prostaat problemen. De klinische effectiviteit van zink komt waarschijnlijk door de rol die zink speelt in het metabolisme van androgenen (mannelijke geslachtshormonen).  

·        Selenium:

Wetenschappelijke studies tonen aan dat tekorten aan selenium de kans op kanker (alle soorten) bij de mens sterk vergroot.. Onderzoekers die de relatie tussen de inname van selenium en prostaatkanker onderzochten, kwamen tot de conclusie dat suppletie met selenium de kans op prostaatkanker sterk verlaagt. Mannen die een hoger gehalte van het mineraal selenium in het lichaam hebben, lopen een 30 procent kleinere kans om prostaatkanker te krijgen dan mannen met een laag seleniumgehalte.

S. van der Veen. arts.  Gravenmaat 17, 9302 GA Roden. Tel: 050-5014666.