Startpagina   Acupunctuur   Dry needling   Shockwave therapie   Lasertherapie      Orthomoleculair   Stoppen met roken   Rijbewijskeuring   Biografie   Artikelen     

 

S. van der Veen, arts.

Praktijk voor acupunctuur en orthomoleculaire geneeskunde.

 

Tevens Triggerpoint therapie bij (myofasciale) pijnklachten in de vorm van: Dry needling / Wet needling, Triggerpoint Shockwave Therapie en Lasertherapie.

       

Nieuwsbrieven.

Beginpagina.

 

Nieuwsbrieven.

 

  

Nieuwsbrief.

 S. van der Veen, arts.

Gravenmaat 17.

9302 GA Roden.

Tel: (050) 501 46 66

Fax: (050) 501 8 29

Email: drsvanderveen@home.nl

Website: www.drsvanderveen.nl

 

Wat is acupunctuur? 

 

Acupunctuur is van oorsprong een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt al duizenden jaren toegepast. Ook in Nederland hebben acupunctuurbehandelingen al weer jaren een plek in de gezondheidszorg. Met acupunctuur kunnen klachten verlicht worden en bepaalde ziektes kunnen hiermee worden genezen. Acupunctuur beïnvloedt de energiehuishouding en zet het lichaam aan tot zelfregulatie.
De reguliere geneeskunde gebruikt veelal medicijnen om een ziekte te behandelen of symptomen te bestrijden.
Op zich is dat zeer aanvaardbaar omdat hiermee de patiënt beter kan functioneren. Dit is vooral het geval in acute situaties en dan kan de reguliere geneeskunde prevaleren boven de complementaire methodieken.
Maar bij chronische ziekten kunnen de bijwerkingen van de chemische behandelingen een grote rol gaan spelen. Bij acupunctuur is er geen nadelig effect van deze bijwerking van medicijnen. Acupunctuur beïnvloedt de energiestromen in het lichaam. Door het zetten van naalden op bepaalde punten wordt het lichaam geactiveerd om de balans in de energie huishouding te herstellen.

 

Hoe werkt acupunctuur?

Volgens de filosofie van de Traditionele Chinese Geneeskunde krijgt ieder mens bij de geboorte een hoeveelheid energie mee. Die energie is nodig om te kunnen leven en actief te zijn. De energie stroomt door het lichaam langs kanalen, meridianen genoemd. Deze kanalen zijn met elkaar verbonden en eveneens met de organen en de geest. Ze vormen als het ware een web in het lichaam. Als de energiestroom verstoord wordt, ontstaan er ziektes. Die verstoring in de energetische huishouding kan optreden door invloeden van buiten af (bv. virussen,wind, kou, hitte), door trauma's of overbelasting of door te hevige emoties (verlies van een geliefd persoon, angsten) of grote zorgen. Door bepaalde punten op de meridianen te prikken met naalden kan de energie weer stromen en kan de balans zich weer herstellen.

In principe zijn veel ziektes met acupunctuur te behandelen, in het bijzonder chronische aandoeningen, ziektes waarvoor geen oorzaak te vinden is en verschillende soorten van pijn. Maar niet in alle gevallen kan acupunctuur de eerste keus zijn.
De patiënt dient eerst regulier onderzocht te zijn voordat aan een acupunctuur behandeling kan worden begonnen. Mijn uitgangspunt is, dat de reguliere geneeskunde en acupunctuur elkaar aanvullen.

De keuze van de punten, die men prikt, wordt vastgesteld op grond van het verhaal van de patiënt, door het voelen van de pols en het beeld van de tong en verder via metingen met elektrische meetapparatuur. Als de keuze van de punten, die geprikt moeten worden, gemaakt is, worden de naalden erin gestoken. De naalden blijven ongeveer 20 minuten zitten en worden er daarna uitgehaald en weggegooid. In Nederland gebruikt men steriele wegwerpnaalden, zodat er geen kans is op het overdragen van infecties. Op het moment dat de naalden erin zijn kan er een zwaar gevoel optreden of tintelingen of kan er zelfs een gevoel van stroming waargenomen worden. Na de behandeling kunnen de geprikte punten ook nog een branderig en tintelend gevoel geven.

Wat gebruikt men om de acupunctuurpunten te beïnvloeden?

Naalden:
De naalden, die gebruikt worden om te prikken zijn verschillend van dikte en lengte. Afhankelijk van de plek, waar geprikt wordt, kiest men een naald van bepaalde dikte en lengte. Soms worden verblijfsnaalden gebruikt, vooral bij de ooracupunctuur. Deze kunnen langere tijd blijven zitten. De naalden zijn meestal van staal.

Moxa:
Acupunctuurpunten kunnen verwarmd worden om energie toe te voegen. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde moxa rollen of kegels. Deze zijn gemaakt van het gedroogde kruid artemisia vulgaris ( bijvoet ). De moxa wordt aangestoken en verbrand boven het acupunctuurpunt, en verwarmt dit en geeft daarmee nieuwe energie.

Elektrostimulatie:
Dit is het stimuleren van de acupunctuurnaalden met een zwak elektrisch stroompje. De blokkades in de meridianen worden opgeheven.

Laser:
In plaats van naalden kan men ook de acupunctuurpunten behandelen met laser. Dit is geheel onpijnlijk en uitermate geschikt voor kinderen.

Cupping:
Door middel van het plaatsen van verwarmde glazen kopjes op de huid wordt een onderdruk gecreëerd, waardoor er een sterke doorbloeding wordt bereikt. Hierdoor worden energieblokkades opgeheven.

 INDICATIES:

Welke aandoeningen zijn met acupunctuur te behandelen? Voor verschillende aandoeningen is acupunctuur een effectieve geneeswijze. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft in 1979 een lijst opgesteld van indicatiegebieden voor acupunctuur.

Indicatielijst WHO:

Luchtwegaandoeningen:
Verkoudheid en griep
Bronchitis, hooikoorts/allergie, astma
Bijholte - en keelontstekingen

Maag- darm aandoeningen:
Misselijkheid
Maagklachten
Spastische darm
Diarree en obstipatie

Urinewegen en geslachtsorganen:
Chronische urineweginfecties infecties en prostaatproblemen
Incontinentie
Vruchtbaarheidsproblemen
Impotentie
Menstruatieproblemen en overgangsklachten

Hart- en vaataandoeningen:
Doorbloedingstoornissen/spataderen

Bewegingsapparaat:
Reumatische aandoeningen, ontsteking van de gewrichten, artrose en fibromyalgie
Stijfheid, pijnklachten en verstuikingen
Tenniselleboog, nek- , schouder- en rugklachten.
Pijnklachten na hernia - operatie.
Posttraumatische Dystrofie.

Zenuwstelsel:
Ischias
Zenuwpijn (neuralgie ) na gordelroos, zenuwpijn tussen de ribben (intercostale neuralgie )

Huidaandoeningen:
Allergieën, eczeem, acne.
Psoriasis
Gordelroos
Transpiratieproblemen, jeuk, droge huid.

Hoofd/Hals:
Hoofdpijn, migraine
Aangezichtspijn
Duizeligheid (Ménière), oorsuizen, oogklachten (droge/tranende ,branderige ogen)
Verlamming van de gezichtszenuw (facialis paralyse)

Overige:
Uitputtingsstoornissen zowel lichamelijk als geestelijk ( CVS, Burn Out Syndroom)
Slaapstoornissen, veel dromen, angst, depressiviteit
Verslavingen: rook- en heroïneverslaving, eetverslaving en als ondersteuning bij de behandeling van drugsverslaving.

Problemen bij kinderen:
Bedplassen, slaapproblemen, buikpijn, astma/bronchitis, allergeen eczeem
.

 

S. van der Veen. arts.  Gravenmaat 17, 9302 GA Roden. Tel: 050-5014666.