Startpagina   Acupunctuur   Dry needling   Shockwave therapie   Lasertherapie      Orthomoleculair   Biografie   Webshop     

 

S. van der Veen, arts.

Praktijk voor acupunctuur en orthomoleculaire geneeskunde.

 

Tevens triggerpoint therapie bij (myofasciale) pijnklachten in de vorm van: dry needling / wet

 needling, triggerpoint shockwave therapie, lasertherapie en microstroomtherapie.

        

 
Beginpagina.

 

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Wat zijn vitaminen? 

Wat zijn mineralen?

Wat is een gezonde voeding?

 


 

Waarom supplementen tijdens of direct na de maaltijd innemen?

In het eten zitten stoffen in die de opname van voedingssupplementen verhogen. Zo verhoogt de aanwezigheid van vet de opname van vetoplosbare vitamines. Vandaar dat aanbevolen wordt om voedingssupplementen tijdens of direct na de maaltijd in te nemen. Het geldt overigens niet voor pro- en prebiotica. Pro- en prebiotica moeten eerst de maag passeren eer ze in de dunne darm (probiotica) en dikke darm (prebiotica) hun positieve werking uitoefenen. Ze passeren de maag het snel wanneer de maag leeg is. Het verdient de voorkeur om pro- en prebiotica niet tijdens de maaltijd in te nemen.

 

Wanneer kan ik vitaminen het beste innemen?

Het beste is de vitamines in te nemen: 1. bij of na de maaltijd (niet voor de maaltijd). Op deze wijze worden de vitamines opgenomen in de voedselbrij (nabootsing van hoe het normaal is) en kan gebruik gemaakt worden van interactie met de andere stoffen die in de voeding zitten. Dit vergroot de opname vanuit het maag-darmkanaal. 2. verdeeld over de dag (wanneer u meerdere tabletten neemt) 3. bij voorkeur bij ontbijt of lunch. Sommige mensen worden extra wakker van de vitamines (met name vitamine C), zodat dat wel eens problemen kan geven bij het inslapen. In de praktijk is gebleken dat het erg belangrijk is om de voedingssupplementen op een plaats te zetten waar u dagelijks (langs)komt. Dan is de kans het kleinst dat u ze vergeet.

 

Wat is time-release (TR) en waarom is dat nodig?

Time-Release-vorm (ook TR of Slow Release, SR) wil zeggen dat een tablet, eenmaal ingenomen, langzaam in het maag-darmkanaal uiteenvalt, waardoor de vitamines en mineralen gefaseerd uit het tablet vrijkomen. Op deze wijze zou gedurende uren (en het liefst natuurlijk gedurende de gehele dag en nacht) een constante hoeveelheid vitamines en mineralen aan het bloed worden afgegeven. Dit klinkt heel erg mooi en overtuigend. Toch zitten hieraan een aantal haken en ogen. Het is technisch bijzonder moeilijk, zo niet ondoenlijk, om een Time-Release-preparaat van een multi te maken waarvan de afgifte van de essentiële voedingsstoffen te controleren is, laat staan gecontroleerd is. De eerste vraag die opkomt, is of het tablet wel in de juiste tijdspanne uiteenvalt en niet onveranderd de darm verlaat. Ten tweede verschilt de darmwerking nogal van individu tot individu, want hierbij speelt de biochemische individualiteit een belangrijke rol. Ten derde: alle afzonderlijke vitamines en mineralen hebben hun eigen wijze én plaats van opname in de darm. Niet alleen verschilt de plaats van opname in de darm onderling sterk, ook zijn er in sommige gevallen andere stoffen nodig om de opname van de voedingsstof mogelijk te maken. Voor de opname van vitamine B12 bijvoorbeeld is de in de maag gevormde 'intrinsieke factor' noodzakelijk. Is vitamine B12 in de maag of aan het begin van de darm nog niet uit het tablet vrijgezet, dan vindt de opname van deze vitamine gewoon niet plaats. Daarom is een TR-preparaat voor een multi onzinnig. De hogere prijs die vaak betaald moet worden voor een TR-preparaat, is daarom weggegooid geld. Dit laatste is ook van toepassing op een bruistablet. Bruistabletten zijn misschien handig, maar ze maken het preparaat buiten proportie duur.

 

Welke vitaminen zijn het beste tijdens zwangerschap?

De gezondheid van het kind begint bij die van de ouders. Niet alleen erfelijkheid is belangrijk, ook de ouderlijke conditie, vooral die van de moeder. Vervolgens is de periode van de zwangerschap van belang. Niet roken, geen alcohol of medicijnen zijn geboden. Als suppletie is aan te raden een multivitamine/mineraal (max. 2500 IE vitamine A) en 3 gram vitamine C. Overwogen kan worden extra calcium (1000 mg) en magnesium (500 mg) te nemen, zeker in geval van een hoge bloeddruk. Extra vitamine B6 (50 -100 mg, samen met magnesium) in geval van misselijkheid en braken.

S. van der Veen. arts.  Gravenmaat 17, 9302 GA Roden. Tel: 050-5014666.